Milano, 13 Eylül 2023. Uluslararası prestijli dergi “Science Advances”te yayınlanan yeni bir bilimsel çalışma, kanserin hala tam anlaşılmamış yönlerinden olan tümör hücrelerindeki tedaviye bağlı yaşlanmayı (TIS) araştırdı. Milano Teknik Üniversitesi, Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi, Milano’daki Ulusal Kanser Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Konseyi’nden araştırmacıların iş birliği sonucu ortaya çıkan çalışma, kanser biyolojisini daha iyi anlama ve gelecekteki terapi gelişmelerine zemin hazırlama anlamında büyük önem taşıyor.
Standard kanser tedavileri arasında yer alan kemoterapi ve radyasyon tedavisi, neoplazmların tedavisindeki başlıca yöntemler olmaya devam ediyor. Ancak, “tedaviye bağlı yaşlanan” (TIS) adı verilen hücrelerin küçük bir yüzdesi, konvansiyonel terapilere direnç göstererek tümörün uykuya geçmesine ve nihayetinde tekrar ortaya çıkmasına yol açıyor.
Araştırma ekibi, TIS hücrelerinin formasyonunun arkasındaki biyolojik mekanizmaları açığa çıkarmayı hedefledi. Araştırmacılar, tümör hücrelerinin üç boyutlu hologramlarını, sadece bir milyonuncu bir milyonuncu saniye süren ultra kısa lazer ışığı darbeleriyle birleştiren ileri optik mikroskopi tekniklerini kullandı.
Araştırma grubu, TIS hücrelerinin insan tümör hücrelerindeki ana özellikleri ayırt edebildi. Bu bulgular, mitokondriyal ağın yeniden organizasyonu, lipidlerin aşırı üretimi, hücre yassılaşması ve genişlemesi gibi erken belirtileri içeriyor.
Çalışma, kanser araştırmasının geleceği için birçok yol sunuyor. Araştırma ekibi, hastadan alınan tümör örnekleri kullanarak kişiye özel tedavilerin geliştirilmesinde ve onkolojik terapi için mevcut tarama protokollerinin rafine edilmesinde daha geniş uygulamalar öngörüyor. Bu araştırma ekibinin bulguları, kanserin karmaşıklıklarını anlama konusunda bizi bir adım daha ileri götürüyor ve gelecekte daha etkili terapiler umudu sunuyor.