Hücreler, mekanik değişiklikleri biyolojik yanıtlara çevirebilme kabiliyetine sahiptir. Bu sürece mekanotransdüksiyon denir ve sert tümörlerin, örneğin meme kanserinin ilerlemesinde önemli bir rol oynar. Kanser ilerlemesinde ortaya çıkan mekanik bir değişiklik genellikle dokunun sertleşmesi ile ilgilidir. Bu sertlik, kendini muayene etme veya potansiyel tümör tespiti için yapılan meme muayeneleri sırasında algılanan şeydir.
Katalonya’daki Biyo-Mühendislik Enstitüsü’nden (IBEC) ve Barselona Üniversitesi’nden Pere Roca-Cusachs öncülüğünde bir çalışma, meme tümörlerinin ilerlemesini yavaşlatabilecek bir hücre mekanizması olduğunu göstermiştir. Araştırma, sağlıklı meme dokusuna destek ve yapı sağlayan laminin adlı bir proteinin, hücrelerdeki mekanotransdüksiyon sürecini engellediğini ve böylece çekirdeği deformasyondan koruduğunu bulmuştur.
Bu mekanizmanın tümör hücrelerinin invazyonunu önleyebildiği gösterilmiştir ve bu da meme kanseri için daha hassas tanı araçları veya yeni terapilerin geliştirilme potansiyeli olduğu anlamına gelebilir. Ancak, bu olasılıkları araştırmak için daha fazla araştırma gerekecektir.
Araştırma, dokunun sertleşmesinin hücrelerde mekanik yanıtları tetiklediğini göstermiştir. En yaygın yanıtlar, hücre iskeletinde değişikliklerle ve bu da çevreleyen doku ile olan etkileşimini etkileyerek ve göçü kolaylaştırarak ilişkilidir.
Bu çalışma, Avrupa FET (Gelecek ve Gelişmekte Olan Teknolojiler) projeleri çerçevesinde 7 milyon eurodan fazla bir finansman alan Avrupa projesi MECHANO·CONTROL’ün bir parçasıdır.
Araştırmada, hücrelerin lamininle kaplanmış jel üzerindeki davranışı, kanserojen süreçlerde aşırı üretilen diğer hücre destek proteinleri olan kollajen veya fibronectinle kaplanmış jeldeki hücrelerle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, laminin bakımından zengin jel üzerinde ekilen hücrelerin, kollajen ve fibronectin bakımından zengin jellerde ekilenlere kıyasla substratın sertliğine karşı çok daha düşük bir mekanik yanıt verdiği gözlenmiştir.