“Bristol’deki Araştırmacılar Meme Kanseri Tespit Etmek İçin Klinik Meme Muayene Cihazı Geliştirdi”

Bristol Üniversitesi ve Bristol Robotik Laboratuvarı’ndan bir ekip, Klinik Meme Muayeneleri (CBE) gerçekleştirebilen bir cihaz geliştirdi. Hassas kuvvetler uygulayabilen ve sensor teknolojisi ile daha öncekinden daha derinliklere erişebilen bu cihaz, kadınların meme sağlığını izleme şeklini devrim niteliğinde değiştirebilir. Cihaz, eczaneler ve sağlık merkezleri gibi kolay erişilebilir yerlere yerleştirilebilecek ve doğru sonuçlar sağlayabilecek elektronik CBE’lere erişim sağlar.

Bristol Robotik Laboratuvarı’nda Dr. Antonia Tzemanaki tarafından yönetilen karma bir araştırma ekibi, cihazlarını 3D baskı ve diğer Bilgisayarla Sayısal Kontrol tekniklerini kullanarak oluşturdu. Meme dokusunun fiziksel olarak elle muayenesini yapabilen bir robot veya elektronik cihaz kullanma geçmişte denendi, ancak manipülasyon ve sensor teknolojisindeki son on yıldaki teknolojik gelişmeler, bu işlemi daha iyi bir konumda gerçekleştirme imkanı sağladı.

Araştırmanın bir sonraki aşamasında ekip, profesyonellerden öğrenilen CBE tekniklerini AI ile birleştirecek ve manipülatörü sensorlarla tam donanımlı hale getirecek. Bu cihazın amacı, elle yapılan muayenelerden daha derine ve daha doğru bir şekilde kitleleri tespit edebilmektir.

Bu araştırma, kanseri erken teşhis etmede gerçek bir yardımcı olabileceğini umuyor. Araştırma, Cancer Research UK tarafından finanse edildi ve EPSRC tarafından desteklendi.

Popular Doctors

Related Articles